20 Ağustos 2013 Salı

Alışveriş Çılgınlığı


 Bugün belkide daha fazla dikkatimi çekti bu alışveriş çılgınlığı ve dimağıma düştü gecenin bu saatinde.. Eskiden yapılanlar ve şimdiki alışveriş mantığını düşünüyorum da kapitalist dünya hepimizi içine almış durumda ne yazık ki... Şaşılacak şey ki maliyetleri üzerlerindeki etiketin maksimum 5 te 1 i fakat bizler bu ürünleri almak konusunda çekinmiyoruz. İhtiyacımız var veya yok düşünmeden alma peşinde koşturuyoruz. Elbette bazı şeyleri güncel olarak takip etmekte fayda olsa da (teknoloji gibi) daha fazlası bizi daha fazla çalışmaya ve daha fazla asosyal bir yaşantı sürmemize neden olduğu kanaatindeyim. Örneğin elbise dolabı; etiket fiyatı 1500 TL, hızlı üretim sonucu karşımızda yer alıyor bizim onu satın almamız için. Fakat bulunduğumuz her yerde ufak da olsa bir sanayi alanı mevcut ve birbirinden değerli ustalar yer alıyorlar. Aynı dolap sadece 2/3 fiyatına elde edebileceğimiz ve küçük esnafın da kazançlı çıkabileceği bir durum söz konusuyken alışveriş çılgınlığı denen şey bizi içerisine çekiyor ve ürüne o an ihtiyaç duymaya başlıyoruz. En fazla 10 gün alacak ve küçük esnafın da bizim de kazançlı çıkacağımız ihtimali gibi bir konu aklımızdan bile geçmiyor.

 Bir söz var; alışverişi süper marketten yaparsın ama cenazene bakkal gelir.

 Kimi zaman ekranlarda görüyoruz indirim yapılan mağazalarda izdihamlar oluşuyor bir çok kişi yaralanıyor. Peki şu soru önem kazanmakta. "Aldığımız ürünler hayatımızda olmazsa olmaz mı?" Bir çok alınan ürün belki bir belki 2 defa kullanılıyor. (giyim-elektronik ürünler gibi) Sonra ne mi oluyor? Dolaplarımızda gereksiz alanlar işgal ediyor ve bir süre sonra çöpe gitmeye mahkum oluyorlar. Sonuç olarak aldığımız ürünler verdiğimiz bedellere değdi mi sizce?

 Lüks yaşamayı hepimiz istiyoruz fakat lüks yaşamak aldığımız ürünler ile kapitalist dünyayı zengin etmekten ve bizi daha fazla paraya muhtaç etmeye çalışmasından başka bir işe yaramıyor. Biraz daha ihtiyaçlarımıza yönelik alışverişler ve kısa süreli ertelemeler hem cebimizdeki parayı koruyacak hem de bu kapitalist yaşam içerisinde belki de biraz daha hür olmamızı sağlayacağı düşüncesindeyim.

 Teşekkür ederim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder